Painthorse

Gedurende de laatste tien jaar is het stamboek van de American Paint Horse (het APHA) uitgegroeid tot het op één na grootste rassenstamboek in Amerika. Ook in Nederland neemt de populariteit van dit ras gestaag toe. En dat is niet zo vreemd! Een Paint Horse is niet alleen erg prettig om naar te kijken, het is ook bijzonder atletisch en prettig in de omgang. Eén van de opvallendste kenmerken van de Paint Horse zijn uiteraard zijn vlekken. Binnen het stamboek worden drie soorten vlekkenpatronen onderscheiden: overo, tobiano en een combinatie daarvan: tovero.

index_clip_image003_0000index_clip_image001_0000index_clip_image002_0000

Bij de overo loopt de witte aftekening vanaf de buik omhoog; de aftekening loopt zelden over de rug. De vlekken zijn meestal onregelmatig en/of gevlamd. Typisch voor een overo is het vele wit op het hoofd gecombineerd met donkere ledematen. Binnen de groep “overo” vallen drie soorten vlekkenpatronen: sabino (hoog oplopende witte benen, achter vaak meer dan voor; gevlamde, rafelige randjes langs witte beentjes en blessen; een roanerig uiterlijk; het wit KAN de rug kruisen!), splash (paard ziet eruit alsof hij in een pot verf is gezet; vaak heel wit voorbeen dat vaak hoger is dan wit achterbeen; vaak twee blauwe ogen; vaak enorme bles die beide neusgaten omvat) en frame (duidelijk omrande vlekken op de zijkant van het lichaam en met name op de hals; het wit kruist de rug nooit; vaak witte beentjes).

index_clip_image006_0000index_clip_image004_0000index_clip_image005_0000

Sabino’s, Splashes en Frames worden bij het APHA geregistreerd als overo. Bij de tobiano loopt de witte tekening over de rug, de vlekken zijn regelmatig en groot. De rug en de benen zijn vaak wit. Het hoofd, het bovenste gedeelte van de hals, de staart en de borst zijn meestal gekleurd. Tobiano’s kunnen homozygoot zijn voor dit vlekkenpatroon. Dit houdt in dat een nakomeling van dit dier altijd de tobiano aftekening mee zal krijgen. Om te weten of een dier homozygoot is voor het tobiano-gen, kan men het DNA laten testen. Paint Horses zijn er in veel verschillende kleuren. Als men het heeft over de kleur van een Paint Horse, dan bedoelt men de basiskleur van het paard, dus de kleur “tussen de vlekken”.

Geef een reactie