alle meest gestelde vragen over het houden van (micro)varkentjes

Tips en weetjes over minivarkentjes

question

Welke varkentjes fokken wij? Wij fokken een zeer klein blijvend micro varkentje(voorheen fokte we ook mini varkentjes) met als doel een goed type, klein, met natuurlijk een goed karakter, verder hebben we gefokt op grotere ogen, een vollere staart en slanker op het been. Ze zijn klein blijvend en de micro varkentjes meten volwassen z’n 3o cm hoog en z’n 10 a 15 kilo zwaar(boven de 2 jaar) met een gezond gewicht wel te verstaan. Zorg dat je je varkentje zeker niet te dik laat worden dit is voor het dier zeker niet gezond en het kan zelfs een hartvervetting veroorzaken. Bij twijfel mag je ons altijd een(duidelijke) foto sturen zodat we kunnen helpen als je diertje te vet of(wat ook ongezond is) te mager is. Geef je varkentje geen dieet voer dit belemmerd de gezonde opname van voeding .

 


Hoe weet ik of een biggetje echt klein blijft? Biggetjes worden allemaal heel klein geboren, een klein biggetje betekend helaas niet dat het ook om een klein blijvend varkentje gaat. Echte kleine micro varkentjes zijn nooit geheel wit(roze) of zwart(uitgezonderd charcoal die lijkt soms bijna zwart), deze komen alleen voor in de wat grotere lijnen. De ouders moeten met het eerste nestje boven de 2 jaar zijn geweest anders zal ze stoppen in de groei en kleiner lijken , haar jongen zullen zeker veel groter worden ook de bruin gestreepte biggetjes komen wel bij de mini maar niet bij de micro voor(de streepjes verdwijnen en deze diertjes worden dan bijna zwart van kleur)
om een goedbeeld te kunnen krijgen, is dit zonder ervaring eigenlijk
bijna niet te zien er word helaas veel over leeftijden en afkomst gelogen om maar hoge bedragen voor biggetjes te kunnen vragen trap hier niet in. Schaf je biggetje aan bij een betrouwbaar fok adres(zoek reviews want grote fokkers zijn helaas niet per definitie betrouwbare adressen) zodat je ook als er vragen zijn altijd kan contacten en je geen “big” in de zak koopt.

Welke kleurtjes kunt u bij ons verwachten?Wij fokken zwartbont en gevlekt, bruin(wildkleur alleen bij de mini) in egaal, bont en gevlekt, oranje(reebruin) in egaal, bont en gevlekt en alle varianten hier omheen in lichtere en donkerdere tinten.Wij hebben nooit geheel zwart(uitgezonderd charcoal) of roze deze kleuren komen alleen voor bij de grotere lijnen(mini varkentjes).

Over de aanschaf van een minivarkentje of microvarkentje We hebben alleen door ons gefokte zeugjes waar we mee fokken. We kunnen dus uitgebreide informatie over de ouders(grootouders) van onze biggetjes geven. Ze zijn al een aantal generaties klein gefokt en worden gemiddeld 30 cm hoog(2 jaar) dit ligt er ook aan of ze micro of mini zijn(mini tot ongeveer 40cm).Onze zeugjes worden niet onder de 2 1/2 jaar gedekt dit omdat een
minivarkentje/microvarkentje pas met minimaal 2 1/2 jaar is uitgegroeid. De biggetjes krijgen op de 7e dag een ijzerspuit, worden ontwormd en behandeld
tegen biggendiarree. Ga zelf niet tobben met entstof(is niet langer dan 3 dagen open te bewaren daarna is de werking weg) spuiten maar laat dit altijd aan een dierenarts over een varkentje heeft een dikke huid waardoor er een hoge kans is op het breken van een naald met alle gevolgen van dien. De beertjes(mannetjes) worden bij ons altijd door een erkende dierenarts
onder verdoving gecastreerd . In Nederland hoort een varkentje te worden geregistreerd dit houd in dat
elke eigenaar een  eigen UBN* nummer aan hoort te vragen(* =uniek bedrijfsnummer speciaal voor varkens) Natuurlijk zijn onze minivarkentjes ook geregistreerd Kijk voor meer informatie op www.minlnv.nl of www.Gddiergezondheid.nl of vraag ons ernaar.
varkentjes_1 varkentjes_2

Welk geslacht kan ik het beste kiezen? Natuurlijk is ook het karakter hierin bepalend daarom laten wij de biggetjes pas na de 3e a 4e levensweek uitkiezen zodat we advies kunnen geven over de biggetjes wat betreft hun de karaktertjes. De zeugjes zijn gemiddeld wat aanhankelijker maar hebben als nadeel dat ze om de 3 weken berig worden en dan wat stemming wisseling kunnen hebben(ze verliezen geen bloed enz.)Borgjes(gecastreerd beertje)zijn vaak juist erg stabiel van karakter maar kunnen soms wat makkelijk dominant zijn maar zijn vaak met kinderen stabieler. Ons advies om dus niet op geslacht maar op het karakter af te gaan ,wij helpen natuurlijk graag bij de juiste keuze.

Beertjes(dus niet gecastreerde varkentjes) kunnen vaak onaangenaam gaan ruiken, slagtandjes krijgen en dominant zijn daarom verkopen wij geen beertjes aan particulieren maar de beertjes zijn bij ons altijd gecastreerd.

 


Hoe oud kan een minivarkentje/microvarkentje worden?  Een mini/micro varkentje kan zo 15 jaar oud worden.

Moet ik mijn minivarkentje/microvarkentje aanmelden? Ja, je moet een UBN Uniek Bedrijf Nummer) aanvragen. Vraag ons ernaar, of ga voor meer informatie naar de site www.pve.nl / of telefonische, LNV loket 0900 1770 voor direct aanvragen van een eigen UBN-nummer.

Moet mijn  varkentje geënt worden?   Er zijn in Nederland geen entingen meer verplicht, maar er zijn er wel aan te bevelen zoals 1x in het half jaar laten enten tegen de vlekkenziekte.1x per jaar ivomectine dit is een goedkope enting tegen schurft ,wormpjes mijtjes enz. Laat je prikken altijd door een dierenarts geven omdat een varkentje een dikke huid heeft en een naald kan dan snel en makkelijk breken.

 

 

varkentjes_3

Moet ik mijn varkentje ontwormen?
Bij de aanschaf van je biggetje krijg je bij ons een ontwormings schema mee deze begint 2 tot 3 weken nadat je je varkentje hebt opgehaald

Wat kan ik mijn minivarkentje/microvarkentje het beste te eten geven? Een minivarkentje kan snel vervetten en daarom voeren wij alfa swienmix (www.garvo.nl) dit is een specialvoer voor minivarkentjes verder goed hooi of voor droog hooi (mag onbeperkt) en natuurlijk moet er altijd genoeg vers water aanwezig zijn. Als lekkernij mag je ze wat groente of fruit bijgeven. Dit niet overdrijven, een minivarkentje heeft altijd honger. Voer nooit dieet voer omdat je varkentje er kleiner mee zou blijven de juiste grote is door DNA bepaald al is het wel bewezen dat suikers(niet natuurlijk) bijdragen aan een iets groter varkentje(lees ongeveer 3 cm) en een ongezond gewicht. Bij twijfel over het juiste gewicht van je varkentje stuur ons dan een duidelijke foto zodat we kunnen helpen om je varkentje een gezond gewicht te laten houden/hebben.

Onze ervaring is dat de meeste varkentje veel te dik zijn ,omdat ze altijd honger hebben is de verleiding groot om steeds te blijven voeren.

 

varkentjes_4

Kan ik mijn mini varkentje mak en zindelijk maken? Onze mini en micro biggetjes gaan zaagsel zindelijk mee en zijn dus ook in huis goed zindelijk te houden. Let wel op dat een minivarkentje hoe klein dan ook altijd een buitenverblijf nodig heeft naast zijn eventuele binnen verblijf . Ze zijn ook goed mak te maken alle tips hierover krijg je mee bij het ophalen van je biggetje. Hou wel rekening met het verhaal dat varkentjes zeer slim zijn en dus ook b.v. keukenkastjes kunnen openmaken.

Kan mijn mini /micro varkentje bij andere dieren lopen? Ja ,dit kan. Ze worden over het algemeen snel vriendjes maar het vergt wel wat aanpassingen zoals het apart voeren van de dieren. Minivarkentjes vinden n.l. alles lekker. Bij het ophalen kan je altijd nog tips vragen hoe je bepaalde dieren met jouw biggetje op de juiste manier leert omgaan

Wat mag ik mijn mini/ micro varkentje absoluut niet voeren? Chocola is zeer gevaarlijk(zelfs dodelijk) voor een minivarkentje.Oppassen met zout i.v.m. zoutvergiftiging. Vleesproducten zijn af te raden dit i.v.m. eventueel overdraagbare ziektes uit vlees producten. Let natuurlijk wel goed op dat je minivarkentje niet aan giftige buiten/kamer planten kan eten.

Een minivarkentje dat niet eet of suf is is ziek raadpleeg in dat geval altijd een dierenarts.

let op een varkentje zal alles willen proeven dus ook b.v. een plastic zakje waar net iets lekkers in heeft gezeten zal hij/zij gewoon op eten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kosten? Een micro biggetje kosten bij ons van € 550,-* tot € 650,-*. Dit is afhankelijk van de grote/hoogte van beide ouders.*De aanschafbedragen zijn altijd inclusief alle dierenartskosten dus ook castratie(altijd door een erkende dierenarts) en ook alle andere normale voorkomende kosten zoals enting, ontwormen  enz. meer info hier over vind je onder minivarkentjes en microvarkentjes(let op deze aanschaf bedragen verschillen dus per nest)

Hoe is ons minivarkentje en microvarkentje ontstaan? Door een fokprogramma van nu z’n meer dan 25 jaar hebben we een geheel eigen micro varkentje gefokt. De diertjes zijn gefokt op karakter, grotere ogen, kleinere maat, mooie vacht, ranker beenwerk, vrij van inteelt, en zeker heel belangrijk is dat alle ouders en bijna alle voorouders zijn bij ons geboren.Onze fokbeertjes komen in de meeste gevallen uit een ander goed fokprogramma ,vaak buitenland uitgezonderd Amerika ,Canada ,Duitsland ,Engeland omdat deze rassen gewoon weg te hoog/groot worden en import uit Canada en Amerika onmogelijk is.

Waarom fokken wij vrij van Engels, Amerikaans en Canadees bloed? Wij fokken vrij van Engels, Amerikaans en Canadees bloed en wel om de volgende onderstaande redenen. Deze minivarkentjes (zijn geen micro varkentjes) blijken in de praktijk toch helaas veel groter te worden dan eerder beloofd/gedacht. Omdat ze in de fokkerijen in Engeland in 2009 haar eerste biggetjes fokte waren de eerste diertjes pas in 2011/2012 op ware grote/uitgegroeid en dit was helaas toch wel een aardig stuk groter dan verwacht. Gemiddeld werden ze 40/50cm hoog. Als we de media (2011) mogen geloven is de fokkerij in Engeland helaas om die reden gestopt met het fokken van deze teacup varkentjes . Mini varkentjes, micropigs, de Engelse, Teacup of Micro varkentjes hebben geen stamboekpapieren dus de benaming kan voor ieder willekeurig minivarkentje worden gebruikt. Ons advies is dan ook om geen belachelijke bedragen te betalen en sowieso in het achterhoofd te houden dat geheel zwarte of witte(rosé) altijd uit grotere lijnen komen.
Verwarrend is dat een hangbuikzwijntje(soms zelfs z’n 120 kilo zwaar) ook onder de minivarkentjes valt.
Onze tip: ga kijken bij de ouders van je aanstaande biggetje zorg dat je de biggetjes in de eerste of tweede week kan zien (eventueel op foto) en kijk of de huid van deze diertjes niet gerimpeld is, dit geeft meestal ondervoeding of gezondheidsproblemen aan.De Engelse, Teacup of Microvarkentjes hebben geen stamboekpapieren dus de benaming kan voor ieder willekeurig minivarkentje worden gebruikt (of misbruikt).

En dan nog wat extra informatie. Onze biggetjes worden ontwormd en behandeld tegen biggenziektes ,salmonella, enz. enz. Onze biggetjes gaan zaagsel zindelijk mee. Wij geven U graag advies over opvoeding, gezondheid en tips. Wij geven altijd een karakterschets mee van je biggetje(s)en tips voor het houden bij b.v. andere dieren bij de varkentjes of het goed laten omgaan met kinderen, voorkomen van schreeuwen i.v.m. verwennen

Ook als het biggetje mee naar huis is mag er natuurlijk altijd gebeld of gemaild worden voor vragen, advies, leuke verhaaltjes, maar ook helpen wij met het aanmelden van je biggetje enz.

wij geven voorlopig geen certificaat meer mee i.v.m. fraude er waren dieren die niet door ons waren gefokt aangeboden met een certificaat van ons dus we gaan dit in de toekomst anders aanpakken.


Waarom kan een varkentje nooit 100% in huis worden? Een varkentje is een groepsdier en om te overleven moet hij altijd proberen om hoger op te komen in zijn groep, dit kan dus in zijn/haar ogen, ook b.v. het gezin zijn waar hij in leeft.

Dit kan zich na de puberteit (een maand of 6/8) gaan uiten door hakkenbijten of agressiviteit binnen het gezin.

Dit is niet af te leren want het is een instinkt van varkentjes dus ook bij microvarkentjes.

het is wel op te voorkomen door je varkentje(er vanuit gaande dat je er uiteindelijk twee zal houden)een eigen buiten verblijf met uitloop te geven waar hij in de nacht slaapt.

Hij kan dan op verzoek van de eigenaar op “visite” komen in huis.

Laat je dus nooit vertellen dat er varkentjes bestaan die 100% in huis kunnen worden dit is helaas een verkoop praatje om veel geld te kunnen vragen.


Waar moet een buitenhok met uitloop minimaal aan voldoen? Een buitenhok moet tochtvrij en makkelijk schoon te maken zijn en geschikt zijn voor minimaal 2 varkentjes.

Voor onze mini- en microvarkentjes moet het binnen hok minimaal anderhalve meter bij anderhalve meter met een betonnen of tegel vloer met daarom eventueel een dik stuk rubber, vul deze met lekker veel schoon stro (een warmtelamp niet gebruiken, brandgevaar).

Daaraan een uitloop van minimaal 2 bij 5 meter met hierin een ingegraven bak voor de ontlasting en een gedeelte tegels en zak(speelzand). De omheining hoeft niet hoog maar moet wel stevig zijn.

Je kunt b.v. ook nog een bezem aan de muur maken zodat ze lekker kunnen schuren, en er een bal inleggen om te spelen.

Maak geen modderpoel want ze houden niet van vieze voeten een halve schelp met water vinden ze in de zomer soms wel heel lekker.

 

 

 

Geef een reactie